Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Klimaatveranderingen in het Colombiaanse meer Fúquene hangen sterker samen met de variaties in de aardashoek (obliquiteit) dan met de draaiende aardasbeweging (precessie).

Kerngegevens van evenement Klimaat Colombiaans meer verandert door aardashoek
Datum 12 december 2012
Tijd 11:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Deze conclusie van Mirella Groot wijkt af van eerder onderzoek dat de meeste veranderingen juist toeschrijft aan de invloed van precessie. De klimaatveranderingen in het gebied van het meer volgen dezelfde trend als ijs- en marinekernen van hogere breedtegraden.

Groot onderzocht de klimaatverandering en regionale en lokale omgevingsveranderingen tijdens de laatste cyclus van de ijstijd en het interglaciaal (warme periode tussen twee ijstijden). De positie van het meer, halverwege de hoogste bosgrens tijdens een glaciale-interglaciale cyclus, is vooral van waarde bij het reconstrueren van vegetatie- en klimaatverandering. Onderzoek naar klimaatverandering die in het verleden plaatsvond, zoals in het Fúquene-meer, geeft een beter begrip van toekomstige klimaatontwikkeling.

 

Mw. M.H.M. Groot: Solving a piece of the puzzle. Reconstruction of millennial-scale environmental and climatic change in the northern Andes during the last glacial cycle: an integration of biotic and abiotic proxy-information. Promotor is dhr. prof. dr. H. Hooghiemstra.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij