Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De structuur van opvattingen die traditioneel de tegenstelling tussen links en rechts vormden, bestaat nauwelijks bij burgers in West-Europa en al helemaal niet bij burgers in Centraal-Europa.

Kerngegevens van evenement Links/rechts-ideologie meest bepalend voor stemgedrag
Datum 19 december 2012
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

In plaats daarvan hangen houdingen ten opzichte van immigratie, het gezag en individuele vrijheden duidelijker samen en vormen een schaal voor burgers en politieke elites in West- en Centraal-Europa, laat Agnieszka Walczak zien.

Daarnaast blijkt er tegenwoordig een aanzienlijke kloof te bestaan in vertegenwoordig. De opvattingen van de meeste burgers in West- en Centraal-Europa vertonen een andere structuur dan de opvattingen van hun politieke vertegenwoordigers.

De onderzoeksresultaten dragen bij aan de kennis over factoren die het stemgedrag beïnvloeden in tijden van individualisering. Sociaal-structurele factoren en de links/rechts-ideologie zijn voor jongere generaties van kiezers minder bepalend dan voor eerdere generaties. Maar voor alle generaties in West- als in Centraal-Europa geldt, concludeert Walczak dat de links/rechts-ideologie de sterkste invloed heeft op het stemgedrag.

 

Mw. A. Walczak: Is Left/Right Still the ‘Super Glue’? The Role of Left/Right Ideology and Issues in Electoral Politics in Western and East Central Europe. Promotor is dhr. prof. dr. W. van der Brug.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij