Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Drie onbehandelde personen zonder hart- en vaatziekten met Familiaire Hypercholesterolemie (FH) moeten worden opgespoord om er één te behoeden voor hart- en vaatziekten.

Kerngegevens van evenement Nationale FH-screeningsprogramma is efficiënt
Datum 20 december 2012
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Dit blijkt uit onderzoek van Roeland Huijgen. Gezien de efficiëntie van het nationale FH-screeningsprogramma is een dergelijke opsporingsstrategie aan te raden voor andere landen. Huijgen laat zien dat ongeveer 85 procent van de patiënten na opsporing behandeld wordt met cholesterolverlagende medicatie.

Familiaire Hypercholesterolemie is een erfelijke aandoening die leidt tot een sterk verhoogd cholesterolgehalte. Patiënten met FH hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd. Het vaststellen van de oorzakelijke mutatie is essentieel voor effectieve genetische screening binnen families. In Nederland wordt opsporing via een nationaal programma uitgevoerd en in 15 jaar zijn hierdoor 27 duizend personen met FH opgespoord.

 

Dhr. R. Huijgen: Familial Hypercholesterolemia: The Dutch Approach. Promotoren zijn dhr. prof. dr. J.J.P. Kastelein en dhr. prof. dr. J.L.A. van Rijckevorsel.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij