Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De breedte van de ongevoelige rand van kristallijne halfgeleidersensoren kan waarschijnlijk gereduceerd worden tot minder dan één pixel.

Kerngegevens van evenement Ongevoelige rand kristallijne halfgeleidersensor kan kleiner dan 1 pixel
Datum 21 december 2012
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Dit blijkt uit het onderzoek van Marten Bosma. Het gelimiteerde oppervlak van de detectoren vormt echter een grote uitdaging om een concurrerend radiodiagnostisch systeem te realiseren. Een getegeld oppervlak van deze relatief kleine detectoren zou daarvoor de oplossing kunnen bieden. Om naden in het uiteindelijke beeld te voorkomen, dienen de afzonderlijke detectormodules gevoelig te zijn over hun volledige oppervlak. Een significante verkleining van de ongevoelige rand van de sensoren draagt bij aan de realisatie van zo’n module en is daarom een stap in de richting naar toekomstige intelligente en dosisefficiënte radiografiesystemen van groot formaat.

Huidige state-of-the-art pixeldetectoren combineren geavanceerde beeldverwerkingselektronica met hoogwaardige kristallijne halfgeleidersensoren. Deze detectoren kunnen daardoor, in vergelijking met hedendaagse medische-radiografiesystemen, met een lagere stralingsdosis scherpere röntgenfoto’s maken. Zelfs is het mogelijk om kleurenröntgenfoto’s te maken, wat de diagnostische waarde van een foto significant kan verhogen.

 

Dhr. M.J. Bosma: On the Cutting Edge of Semiconductor Sensors. Promotor is mw. prof. dr. ir. E.N. Koffeman.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij