Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Er zijn unieke sociolinguïstische omstandigheden waarin gebarentalen worden ontwikkeld en gebruikt door zowel doven als horenden. In haar promotieonderzoek introduceert Shifra Kisch dit fenomeen als shared signing community.

Kerngegevens van evenement Sociolinguïstische factoren bepalend voor gebarentaal
Datum 17 december 2012
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Het is een nieuwe visie op het ontstaan van gebarentalen, die in taalwetenschappen en dovenstudies vaak over het hoofd wordt gezien. De shared signing community-term benadrukt de rol van gebruikers van gebarentaal en de impact van cross-modaal taalcontact (bijvoorbeeld contact tussen gebarentalen en gesproken talen).

Shifra Kisch deed gedurende zestien jaar etnografisch veldwerk, voornamelijk onder de Negev Bedoeïenen in Israël. Zij bestudeerde onder andere hun gebarentaal.

De bedoeïenen in de Negev vormen een van Israëls meest gemarginaliseerde minderheden. Velen van hen leven in nederzettingen die niet officieel erkend zijn door de staat, waardoor zij de meest essentiële infrastructuur, zoals stromend water of elektriciteit, missen. 

 

Mw. S. Kisch: Deafness among the Negev Bedouin: an Interdisciplinary Dialogue on Deafness, Marginality and Context. Promotor is mw. prof. dr. A.C.A.E. Moors en mw. prof. dr. A.P. Hardon. 

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname 

Toegang vrij