Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Alexander Jackob stelt een nieuwe manier voor om naar beelden in het theater te kijken, een manier (vooral) gebaseerd op de ‘beeldervaring’ van de toeschouwer.

Kerngegevens van evenement Theater en beeldervaring door de ogen van de toeschouwer
Datum 13 december 2012
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Hiermee verschuift de theoretische focus van voornamelijk kennistheoretische vragen naar het probleem hoe beelden als een deel van sociale en wetenschappelijke handelingen gewaardeerd of erkend kunnen worden.

Jackob deed onderzoek naar de relatie tussen theater en beeldervaring. De analyse van fundamentele begrippen bij de verhouding tussen theater en beeld breidt hij uit met een pragmatisch perspectief, gerelateerd aan het taal- en begripsgebruik. Jackob stelt dat juist de door het theater geënsceneerde toeschouwersblik als een historische grootheid begrepen moet worden, aan de hand waarvan de vraag naar de verschillende historische of ook culturele ervaringsvormen van het beeld opnieuw bedacht en geformuleerd kan worden. De fenomenologie, hermeneutiek en archeologie (Foucault) worden hierbij als verschillende ervaringsvelden begrepen die een dynamische constellatie tot theaterbeelden vormen. Het onderzoek leidt tot een uitvoerige analyse van Mozarts opera Don Giovanni en de ‘stenen gast’ als Wiedergänger (ondode) en metabeeld (als theoretisch concept) in het theater.

 

Dhr. A. Jackob: Theater und Bilderfahrung in den Augen der Zuschauer. Promotor is dhr. prof. dr. J. Früchtl.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij