Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het celwandproteoom en het secretoom van de schimmel Candida albicans zijn in bepaalde omstandigheden zeer dynamisch. Een bepaalde set van eiwitten is essentieel voor een algemene stressrespons, aangezien deze eiwitten een algemene onderhoudsfunctie hebben voor de celwand.

Kerngegevens van evenement Celwandproteoom en secretoom van Candida albicans zeer dynamisch
Datum 22 februari 2013
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Alice Sorgo ging na hoe de opportunistische, pathogene schimmel Candida albicans (C. albicans) reageert op verscheidende, medisch relevante vormen van stress. In het bijzonder onderzocht zij – met behulp van massaspectrometrie – de veranderingen in het celwandproteoom  (de aan het oppervlakte van de celwand gesitueerde eiwitten) en het secretoom (dat alle uitgescheiden eiwitten omvat) van C. albicans, die optreden bij behandeling met het antischimmelmiddel fluconazol, verhoogde temperatuur en bij verminderde beschikbaarheid van ijzer.

Schimmelinfecties nemen toe in de afgelopen decennia. Vooral patiënten met een niet of niet goed functionerend immuunsysteem kunnen last hebben levensbedreigende schimmelinfecties. De belangrijkste oorzaak van deze infecties is C. albicans. Meer inzicht in de schimmel en hoe deze antischimmel-therapie en andere stressomstandigheden kan weerstaan, kan helpen bij de bestrijding van infecties en leiden tot nieuwe diagnostische markers en mogelijke vaccinkandidaten.

 

Mw. A.G. Sorgo: Infection related stress adaptations in the secretome and wall proteome of Candida albican. Promotoren zijn dhr. prof. dr. S. Brul en dhr. prof. dr. C.G. de Koster. Co-promotoren zijn dhr. dr. F.M. Klis en dhr. dr. L.J. de Koning.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij