Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bcl-B, een van de anti-apoptotische Bcl-2-eiwitten, is instabiel. Dit beïnvloedt zijn capaciteit om apoptose te blokkeren negatief, toont Rogier Rooswinkel aan.

Kerngegevens van evenement Instabiliteit anti-apoptotisch eiwit negatief voor blokkeren apoptose
Datum 15 februari 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Ook blijkt dat voor alle Bcl-2-familieleden eiwitstabiliteit de bepalende factor is voor hun anti-apoptotische capaciteit. Dit in tegenstelling tot de huidige stand van zaken in het veld, waarin de selectiviteit voor apoptose stimulerende eiwitten als belangrijkste determinant wordt gezien. Op grond daarvan wordt gezocht naar nieuwe geneesmiddelen. Rooswinkel laat ook zien dat een geneesmiddel dat deze eiwitten neutraliseert anders werkt in cellen dan men op basis van eerdere experimenten verwachtte.

Op basis van Rooswinkels resultaten kan op een meer doeltreffende manier worden gezocht naar nieuwe geneesmiddelen die zich richten op de anti-apoptotische Bcl-2-familieleden.

Cellen in het lichaam zijn in staat om zich op te offeren in het belang van het lichaam. Dit proces van cellulaire zelfmoord heet apoptose en voorkomt dat cellen ongeremd kunnen groeien, zoals in het geval van kanker. Om te kunnen blijven leven, moeten kankercellen dus een manier vinden om apoptose te kunnen blokkeren. Een vaak voorkomende blokkade is verhoogde expressie van anti-apoptotische eiwitten van de Bcl-2-familie. Deze eiwitten zijn potentiële doelwitten in kankertherapie.

 

Dhr. R.W. Rooswinkel: Targeting anti-apoptotic Bcl-2 proteins in cancer: The importance of intermolecular interactions and protein turnover. Promotoren zijn mw. prof. dr. J. Borst en dhr. prof. dr. M. Verheij (NKI-AVL).

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij