Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoewel de celwand en uitgescheiden eiwitten van de schimmel Candida abicans (C. abicans) zeer dynamisch zijn, is een kernset van eiwitten te allen tijde essentieel.

Kerngegevens van evenement Kernset van eiwitten essentieel voor Candida
Datum 15 februari 2013
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

Deze eiwitten hebben een onderhoudsfunctie bij het omvormen van de structuur van de celwand, die flexibel moet blijven om groei te faciliteren.

Clemens Heilmann onderzocht de eigenschappen van eiwitten op de celwand en uitgescheiden eiwitten van C. abicans. Hij keek naar de manier waarop de eiwitten op het celoppervlak van C. albicans reageren op veranderingen in hun omgeving, vooral in relatie tot infecties. De resultaten kunnen worden gebruikt om nieuwe doelstellingen te identificeren voor de ontwikkeling van nieuwe antischimmelmiddelen. Ze kunnen tevens nuttig zijn voor de ontwikkeling van een vaccin.

C. albicans is in medisch opzicht een belangrijke schimmel. Tot 10% van alle bloedsomloopinfecties opgelopen tijdens een ziekenhuisverblijf, wordt door deze schimmel veroorzaakt. Vroege diagnose en tijdige behandeling is noodzakelijk, aangezien het sterftecijfer van bloedsomloopinfecties door C. albicans de 40% nadert.

 

Dhr. C.J. Heilmann: Mass spectrometric quantification of Candida albicans surface proteins to identify new diagnostic markers and targets for vaccine development. Promotoren zijn dhr. prof. dr. C.G. de Koster en dhr. prof. dr. S. Brul. Co-promotoren zijn dhr. dr. F.M. Klis en dhr. dr. L.J. de Koning.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij