Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tussen 2000 en 2007 vond een significante afname plaats van zowel het risico op vroeggeboorte als het risico op perinatale sterfte. Dit toont Jelle Schaaf aan in zijn onderzoek.

Kerngegevens van evenement Risico op vroeggeboorte verschilt per etnische groep
Datum 1 februari 2013
Tijd 13:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Er blijkt wel verschil te zijn tussen etnische groepen. Zo blijken donkere vrouwen van Afrikaanse afkomst een hoger risico op vroeggeboorte te hebben dan blanke vrouwen, maar weer een lager risico op neonatale complicaties. Mediterrane vrouwen hebben zowel een verlaagd risico op vroeggeboorte als een verlaagd risico op neonatale complicaties.

Vergeleken met Europese blanke vrouwen hebben de overige etnische groepen een verlaagd risico op neonatale complicaties na vroeggeboorte. Bij een identieke zwangerschapsduur lijken pasgeborenen van Afrikaanse, Zuid-Aziatische, mediterrane en Oost-Aziatische moeders beter bestand te zijn tegen de schadelijke impact van vroeggeboorte. Een eerdere vroeggeboorte vormt een van de belangrijkste risicofactoren voor een volgende vroeggeboorte.

 

Dhr. J.M. Schaaf: Risk factors and prognostic models for preterm birth. Promotoren zijn dhr. prof. dr. A. Abu-Hanna en dhr. prof. dr. B.W.J. Mol. Co-promotor is mw. dr. A.C.J. Ravelli.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij