Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Moeders in Mali stellen zich vaak terughoudend op bij het zoeken van hulp wanneer hun kind ziek is. Dat heeft vooral te maken met het hebben van schaamte. Van een ‘goede vrouw’ wordt verwacht dat zij zich onderdanig opstelt en weinig initiatief toont, vaak ook als haar kind ziek is.

Kerngegevens van evenement Schaamte weerhoudt Malinese moeders ervan hulp te zoeken voor ziek kind
Datum 8 februari 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Dit werd vooral duidelijk tijdens het opzetten van een kraamkliniek in Farabako, een geïsoleerd dorp in zuidwest Mali waar grote armoede heerst. Het effectief bieden van biomedische zorg werd vooral bemoeilijkt door morele vraagstukken, zoals het goed omgaan met schaamte, maar ook het zijn van een goede zorgverlener volgens lokale opvattingen.

Lianne Holten onderzocht waarom de kindersterfte in Farabako (Mali) relatief hoog is. Ze bekeek welke rol lokale moraliteiten daarbij spelen.

Begrip van de rol van lokale moraliteiten, zoals schaamte, is cruciaal voor een effectieve implementatie van biomedische zorg in geïsoleerde gebieden zoals Farabako. Holten laat zien dat het niet genoeg is voor westers biomedisch personeel om bewust te worden van de betekenissen die een lokale bevolking geeft aan gezondheid en ziekte. Om culturele competentie binnen de gezondheidszorg te verhogen moeten gezondheidswerkers ook bewust worden van hun eigen (bio)medische en morele aannames. Hierdoor zullen zij de lokale medische ‘taal’ van hun patiënt beter kunnen verstaan. Alleen dan kan een medische interventie acceptabel en mogelijk succesvol zijn.

Holten hield in Farabako diepte-interviews met moeders, vaders, schoonmoeders, traditionele genezers en oude vrouwen gespecialiseerd in het begeleiden van bevallingen.

 

Mw. L.J. Holten: Mothers, Medicine and Morality in Rural Mali. An ethnographic study of therapy management of pregnancy and children’s illness episodes. Promotor is mw. prof. dr. J.M. Richters. Co-promotor is dhr. dr. J.A.M.M. Jansen (WUR).

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij