Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het tienermeisje representeert een transformerend figuur in Amerikaanse (tiener)films uit de jaren tachtig. Als vrouw in wording ondergaat ze een rite de passage. Daarom ‘mag’ ze zowel passieve als actieve eigenschappen bezitten.

Kerngegevens van evenement Tienermeisje in Amerikaanse jaren tachtig-film is zowel passief als actief
Datum 22 februari 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

De feministische filmtheorie heeft tot nu toe beweerd dat vrouwen in de populaire cinema voornamelijk passief worden bekeken, en dat mannen actief kijken. De representatie van het tienermeisje problematiseert deze tweedeling (of spreekt deze zelfs tegen), blijkt uit het onderzoek van Maryn Wilkinson.

De grote golf van tienerfilms in de Amerikaans jaren 80 illustreert een dergelijke observatie goed, omdat deze films zowel een culturele terugslag tegen het feminisme van de jaren tachtig bevatten als een grote stap vooruit, richting de meer progressieve representaties van vrouwen en meisjes in de jaren negentig (met girl power, de feministische subcultuur Riot Grrrl, de televisieserie Buffy the Vampire Slayer, etc.)

Wilkinson onderzocht hoe tienermeisjes in Amerikaanse (tiener)films uit de jaren tachtig worden gerepresenteerd (progressief of conservatief)? Ook keek zij naar wat een analyse van deze representatie kan toevoegen aan het onderzoeksgebied van de feministische filmtheorie.

 

Mw. M.C. Wilkinson: WONDER GIRLS - Undercurrents Of Resistance in the Representation of Teenage Girls in 1980s American Cinema. Promotor is mw. prof. dr. P.P.R.W. Pisters. Co-promotor is dhr. dr. J.W. Kooijman.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij