Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nederlandse baby’s kunnen het onderscheid tussen de klinker in ‘man’ en de klinker in ‘maan’ leren door te luisteren naar de klinkergeluiden die hun moeder uitspreekt. Dit ondanks dat Nederlandse moeders de man-klinker en de maan-klinker niet bijzonder duidelijk uitspreken tegen hun taallerende baby.

Kerngegevens van evenement Baby leert klanksysteem in omringende spraak
Datum 15 maart 2013
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Zelfs computerbaby's met zeer simpele leermechanismes kunnen het verschil tussen deze twee klinkers in het Nederlands leren van de spraak van de moeders. 

Titia Benders richtte zich op de vraag hoe baby’s taalspecifieke klankwaarneming leren op basis van de spraak die ze van hun ouders te horen krijgen. In het bijzonder onderzocht ze hoe Nederlandse baby’s leren dat het verschil tussen de man-klinker en de maan-klinker belangrijk is in het Nederlands. 

Benders deed simulaties met computerbaby’s en met echte baby’s. Het luistergedrag van de computerbaby's komt sterk overeen met dat van echte baby's. Hiermee laat zij zien dat het waarschijnlijk is dat Nederlandse baby’s het onderscheid tussen de man-klinker en de maan-klinker leren door naar hun moeder te luisteren en klankclusters te vinden in de spraak die hen omringt.

In bredere zin laat Benders zien dat ouders die met hun baby spelen, als vanzelf hun baby helpen bij het leren van het klanksysteem van de moedertaal. Om goede taaldocenten te zijn hoeven ouders niet overdreven duidelijk met hun baby te praten, want ook de bijzondere manier van praten tegen baby's bevat alle informatie die de baby nodig heeft om te leren over het klanksysteem van de moedertaal.

 

Mw. A.T. Benders: Nature's distributional-learning experiment. Infants' input, Infants' perception, computational modeling. Promotor is dhr. prof. dr. P.P.G. Boersma. Co-promotoren zijn mw. dr. P.R. Escudero Neyra en mw. dr. D.J. Mandell.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij