Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Experts op het gebied van hoofd-halsoncologie verschillen van mening over de functionele inoperabiliteit van mond- en keelkanker.

Kerngegevens van evenement Beoordeling functionele inoperabiliteit mond- en keelkanker kan objectiever
Datum 22 maart 2013
Tijd 16:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Dat concludeert Anne-Marijn Kreeft op basis van een nationale en internationale enquête. Een operatie die door de meerderheid als functioneel inoperabel wordt beschouwd, is een volledige verwijdering van de tong.

Gevorderde kanker in het mond- en keelgebied kan behandeld worden met een operatie (zo nodig gevolgd door bestraling) of een combinatie van chemotherapie en bestraling (chemoradiatie). Als bij een operatie essentiële structuren moeten worden verwijderd, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de slik-, spraak- en kauwfunctie. Functionele inoperabiliteit betekent dat de te verwachten functie na de operatie zo slecht is, dat er gekozen wordt voor chemoradiatie.

De beoordeling van functionele inoperabiliteit blijkt nog subjectief en variabel. Daarom pleit Kreeft voor een objectieve bepaling van de functie ten bate van de preoperatieve besluitvorming en individuele counseling. Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een dynamisch model van de mond en keel, om virtuele chirurgie uit te voeren en de gevolgen van reconstructie en bestraling na te bootsen. Op deze manier kunnen de spraak- , kauw- en slikfunctie objectief worden ingeschat en gevisualiseerd voor arts en patiënt. 

 

Mw. A.M. Kreeft: Functional Inoperability of Oral and Oropharyngeal Cancer. Promotor is dhr. prof. dr. A.J.M Balm. Co-promoteren dhr. prof. dr. I.B. Tan en dhr. prof. dr. L.E. Smeele. 

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij