Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Lokale behandeling van vroege slokdarmkanker met de endoscoop is veilig en effectief. Nadat met endoscopische resectie (wegsnijden) het aangedane gebied in de slokdarm wordt verwijderd, dient enkele weken later het overige slijmvlies van de slokdarm te worden behandeld met radiofrequente ablatie (wegbranden).

Kerngegevens van evenement Endoscopische behandeling van vroege slokdarmkanker veilig en effectief
Datum 28 maart 2013
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Dit blijkt uit het onderzoek van Frederike van Vilsteren naar de behandeling van de zogeheten Barrett-slokdarm. Hierbij is de slokdarm van binnen bekleed met maagslijmvlies in plaats van slokdarmslijmvlies. Dit verhoogt de kans op het ontstaan van kanker, in dit geval een adenocarcinoom.

Uit Van Vilsterens onderzoek komt naar voren dat de behandeling van vroege slokdarmanker in de Barrett-slokdarm in snel tempo verbetert. Zo blijkt de behandeling ook geschikt voor patiënten met langere Barrett-segmenten in hun slokdarm en voor sommige patiënten met plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm. De endoscopische technieken van het wegsnijden en wegbranden van vroege kanker worden steeds meer verfijnd. Ook laat Van Vilsteren zien dat steeds duidelijker wordt welke combinatie van endoscopische resectie en radiofrequente ablatie het beste is voor de individuele patiënt.

 

Mw. F.G.I. van Vilsteren: Advances in endoscopic resection and radiofrequency ablation of early esophageal neoplasia. Promotor is dhr. prof. dr. J.J.G.H.M. Bergman. Co-promotor is dhr. dr. E.J. Schoon (Catharina Ziekenhuis).

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij