Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een in het AMC ontwikkelde ergotherapeutische module die zich richt op vroege werkhervatting en leren omgaan met problemen op het werk, bevordert bij werknemers die verzuimen wegens een depressie, een duurzame terugkeer naar werk in goede gezondheid.

Kerngegevens van evenement Ergotherapeutische module bevordert terugkeer naar werk bij depressie
Datum 13 maart 2013
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Toevoeging van de module aan de reguliere behandeling voor depressieve patiënten leidde echter niet tot een snellere werkhervatting, laat Hiske Hees zien. 

Depressie is een veelvoorkomende stoornis en heeft zeer negatieve gevolgen voor het functioneren op het werk, zowel in termen van verzuim als arbeidsproductiviteit. Hoewel er een aantal evidence-based methoden bestaat om een depressie te behandelen, blijken deze niet voldoende om de nadelige gevolgen op werkgebied op te lossen. Een hiaat waarin de nieuwe module voorziet, aldus Hees. 

Uit Hees’ onderzoek blijkt ook dat de huidige wetenschappelijke definities die gebruikt worden voor het meten van het succes van interventies gericht op succesvolle werkhervatting, niet overeenkomen met hoe werknemers, werkgevers en bedrijfsartsen dit begrip definiëren. Daarom beveelt Hees aan om in toekomstig onderzoek meer rekening te houden met het perspectief van waaruit de effectiviteit van dergelijke interventies wordt geëvalueerd. 

 

Mw. H.L. Hees: Return-to-work in sick-listed employees with major depressive disorder. Promotor is dhr. prof. dr. A.H. Schene. Co-promotor is dhr. dr. M.W.J. Koeter.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij