Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De klassieke verbeelding van de liefde in de vorm van de god Amor (of Eros) is niet in de Renaissance herontdekt, maar had een middeleeuwse overlevering.

Kerngegevens van evenement Klassieke verbeelding van de liefde stamt van middeleeuwse traditie
Datum 8 maart 2013
Tijd 11:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Amor was daarin aanvankelijk ingebed in de christelijke encyclopedische traditie. Vanuit deze traditie kreeg de zinnelijke liefde, en daarmee de god Amor, een plaats en een positieve functie toebedeeld in een maatschappelijke context. Dit ontdekte Esther Mulders in haar onderzoek.

‘Omnia Vincit Amor’

Oud en ontembaar is de liefde, net als Eros, Amor of Cupido, de antieke godheid die het begrip in woord en beeld tastbaar maakt. Vandaag de dag wordt deze gevleugelde jongen die pijlen schiet en soms een fakkel draagt, door de meeste mensen nog steeds herkend en zijn betekenis nog steeds begrepen. In Mulders’ onderzoek staat de overlevering van dit beeld van de liefde, vanuit de oudheid tot ca. 1300, centraal. Ze richt zich op de vraag hoe en waarom deze heidense godheid voortleefde in de visuele bronnen uit de christelijke middeleeuwen.

 

Mw. E.M. Mulders: ‘Omniav vincit Amor’ Het antieke beeld van de aardse liefde in middeleeuws–encyclopedische context (ca. 200 – ca. 1300). Promotor is mw. prof. dr. C.A. Chavannes-Mazel.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij