Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De afgifte van weefselschade-mediatoren, stoffen die vrijkomen bij een afweerreactie, en ontstekingseiwitten in de bloedbaan dragen bij aan de ernst van postoperatieve ileus.

Kerngegevens van evenement Mechanisme achter ileus ontrafeld
Datum 15 maart 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Ileus is een episode van verminderde samentrekking van het maag-darmstelsel na een buikoperatie. Sjoerd van Bree zocht in zijn studie naar de mechanismen achter postoperatieve ileus en ontwikkelde nieuwe strategieën om in te grijpen in de postoperatieve ontstekingen.

Momenteel wordt manipulatie van de darmen bij knaagdieren vaak gebruikt als model voor postoperatieve ileus. Om nieuwe medicijnen op een betrouwbare manier te bestuderen, ontwikkelde Van Bree een techniek om de darmen op een meer gecontroleerde manier te manipuleren. Daarbij kwam hij op het spoor van de stoffen die bijdragen aan ileus. 

Van Bree vond dat remming van het enzym Syk de ontstekingsreactie in de darm vermindert en daarmee postoperatieve ileus voorkomt. In de kliniek kwam hij er met behulp van beeldvormend onderzoek achter dat een kijkoperatie gecombineerd met snelle zorg, leidt tot het snelste herstel van het maag-darm kanaal na een buikoperatie. Tevens ontdekte hij dat de gecombineerde klinische uitkomstmaat ‘tolerantie van vast voedsel en het hebben van ontlasting’ het beste klinische teken is van herstel van de darm en aangeeft of een patiënt klaar is voor ontslag uit het ziekenhuis.

 

Dhr. S.H.M. van Bree: Postoperative ileus: Pathophysiology & Treatment Strategies. Promotor is dhr. prof. dr. G.E.E. Boeckxstaens. Co-promotor is mw. dr. C. Cailotto.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij