Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een begrip van omgevingsfactoren en definitie van emotie zijn belangrijk om de reactie van mensen op de emotie van een ander te voorspellen.

Kerngegevens van evenement Omgevingsfactoren belangrijk bij reactie op andermans emotie
Datum 8 maart 2013
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Kern van het onderzoek van Evert-Jan van Doorn is het idee dat een persoon door het uiten van emotie sociale invloed kan uitoefenen op mensen die deze uiting waarnemen. Emotionele reacties zijn niet alleen functioneel voor de persoon die de emoties uitdrukt, maar hebben ook informatieve waarde voor waarnemers. De emoties die anderen uitdrukken zijn van invloed op de cognitie, de affectieresponsen, de motivatie en het gedrag. 

Van Doorn onderzocht hoe en wanneer uitdrukkingen van emotie, die we waarnemen bij anderen, van invloed zijn op onze gedachten en ons gedrag. Hij bekeek daartoe gedachten en gedrag van mensen in reactie op boosheid en teleurstelling van anderen. Omgevingsfactoren en ideeën over hoe deze emoties bij anderen worden opgeroepen spelen hierbij een rol. Van Doorn gebruikte in zijn onderzoek gedragsnormen en motivatie van de waarnemer als omgevingsfactoren. 

 

Dhr. E.A. van Doorn: Emotion affords social influence: Responding to others’ emotions in context. Promotor is dhr. prof. dr. G.A. van Kleef.  Co-promotor is dhr. prof. dr. J. van der Pligt.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij