Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Donatie van poep (feces) van slanke mannen aan mannen met overgewicht heeft een gunstig effect op de insulinehuishouding.

Kerngegevens van evenement Poepdonatie verbetert insulinehuishouding mannen met overgewicht
Datum 28 maart 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Anne Vrieze toont dit aan in een kleine studie onder achttien mannen met overgewicht. Het is een eerste stap naar een mogelijke nieuwe behandeling voor overgewicht.

Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit honderdduizend miljard bacteriën, onderverdeeld in meer dan tweeduizend soorten. Er zijn in de literatuur steeds meer aanwijzingen dat de samenstelling van de darmflora een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en een verstoorde insulinehuishouding die kan leiden tot type-2-diabetes. De vraag is of de veranderde bacteriesamenstelling oorzaak of gevolg is van de onderliggende ziekte en of de darmflora gemanipuleerd kan worden.

Vrieze bespreekt de rol van de darmflora in de humane pathofysiologie, zoals diarree na een besmetting met de bacterie Clostridium difficile, chronisch ontstoken vetweefsel en uiteindelijk overgewicht en type 2-diabetes. Ze constateert dat fecesdonatie kan helpen bij het verminderen van klachten.

 

Mw. A. Vrieze: The role of gut microbiota in human metabolism. Promotoren zijn dhr. prof. dr. J.B.L. Hoekstra en dhr. prof. dr. W.M. de Vos (Universiteit Wageningen). Co-promotoren zijn dhr. dr. M. Nieuwdorp en dhr. dr. F. Holleman. 

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij