Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mensen die veel zout eten én beschikken over relatief veel van het enzym creatine kinase (CK), scheiden minder zout uit. Ook knijpen de spieren in de bloedvaten dan sterker samen. Dit leidt tot hogere bloeddruk.

Kerngegevens van evenement Remming creatine leidt tot lagere bloeddruk
Datum 20 maart 2013
Tijd 16:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Er lijkt ook een verband te zijn tussen CK en obesitas - een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hoge bloeddruk. Bovendien laat verhoogde bloeddruk zich moeilijker behandelen bij een hoge activiteit van dit enzym. Creatine kinase speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in de cel. Er bestaat een relatie tussen de activiteit van dit enzym en de bloeddruk. Bij mensen met een hogere CK-activiteit is meer energie beschikbaar voor het creëren van een hogere bloeddruk. Dit komt doordat de nieren zout beter vasthouden en daarvan dus minder wordt uitgescheiden.

Op basis van experimenten met proefdieren met een hoge bloeddruk constateert Inge Oudman dat remming van het CK-systeem leidt tot een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk. Dit zou een veelbelovend nieuw mechanisme voor de behandeling van een hoge bloeddruk kunnen zijn. Oudman ontwikkelde een protocol om het effect van dit middel bij gezonde mensen na te kunnen gaan. Indien geen noemenswaardige bijwerkingen optreden, kan binnen afzienbare tijd worden begonnen met een onderzoek naar het effect van remming van het CK-systeem in patiënten met hypertensie.

 

Mw. I. Oudman: Creatine Kinase and Blood Pressure. Clinical and Therapeutic Implications. Promotor is dhr. prof. dr. H.R. Büller. Co-promotor is mw. dr. L.M. Brewster.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij