Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hypothermie (verlagen van de lichaamstemperatuur) is een mogelijke therapeutische strategie voor ernstig zieke patiënten, blijkt uit onderzoek van Hamid Aslami.

Kerngegevens van evenement Verlaging lichaamstemperatuur mogelijk goede behandeling
Datum 1 maart 2013
Tijd 13:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Hypothermie vertraagt niet alleen de ontstekingsreactie, maar voorkomt ook schade aan de energiecentrales van een cel (mitochondriën). Daarnaast ziet Aslami minder verspreiding van bacteriën. De resultaten zijn zo bemoedigend dat binnenkort een patiëntenstudie begint.

Het gas waterstofsulfide (H2S), dat in hoge concentraties toxisch is, kan in lage concentraties ook een suspended animation like state induceren. Die staat wordt gekenmerkt door veranderingen zoals te zien bij zoogdieren die van nature in winterslaap gaan. Aslami toont aan dat H2S weliswaar bescherming biedt tegen orgaanschade, maar dat het ook een ontstekingsreactie opwekt. Dit staat de klinische toepasbaarheid van het gas in de weg.

Aslami onderzocht in modellen of het vertragen van het metabolisme, door het verlagen van lichaamstemperatuur of het induceren van een soort winterslaap, beschermt tegen orgaanschade. Het is echter de vraag of het op deze manier opwekken van een rusttoestand van het lichaam veilig is.

 

Dhr. H. Aslami: Explorations of the therapeutic potential of influencing metabolism during critical illness. Promotor is dhr. prof. dr. M.J. Schultz. Co-promotor is mw. dr. N.P. Juffermans.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij