Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Begrip van hoge-energiefysica helpt bij het begrijpen van lage-energiefysica. Bovendien leidt het tot nieuwe inzichten over bestaande natuurkundige theorieën, bijvoorbeeld over de theorieën achter de experimenten die bij CERN in Genève uitgevoerd worden.

Kerngegevens van evenement Beter begrip lage-energiefysica door hoge-energiefysica
Datum 17 april 2013
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Jelena Smolic onderzocht moderne aspecten van hoge-energiefysica, van kwantumveldentheorie (equilibrium en non equilibrium) tot zwarte gaten in zwaartekrachtstheorieën met hogere afgeleiden. Al deze aspecten lijken erg verschillend, maar hebben een onderliggend idee dat de aspecten met elkaar verbindt: holografie.

Holografie is de manier waarop een hologram de informatie van een driedimensionaal (ruimtelijk) object opslaat op een tweedimensionaal (plat) vlak. Het idee van holografie ontstond in de jaren zeventig toen onderzoeken aantoonden dat zwarte gaten een stelsel wetten gehoorzamen die verdacht veel lijken op de wetten van de thermodynamica. Op deze manier konden fysische grootheden als temperatuur en entropie (maat van wanorde/informatie) aan zwarte gaten toegekend worden.

 

Mw. J. Smolic: Aspects of Holography: from weak to strong coupling. Promotor is dhr. prof. dr. K. Skenderis. Co-promotor is mw. dr. M.M. Taylor.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij