Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De kans op een zwangerschap na een intra-uteriene inseminatie (IUI) neemt met vijftig procent toe als de vrouw na het inbrengen van het zaad vijftien minuten blijft liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Inge Custers.

Kerngegevens van evenement Even blijven liggen na inseminatie verhoogt kans op zwangerschap
Datum 9 april 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

IUI is een behandeling waarbij, in geval van verminderde vruchtbaarheid bij een koppel, het zaad van de man na bewerking wordt ingebracht in de baarmoeder. Vaak gebruikt de vrouw hierbij hormonen, zodat er meerdere eicellen tegelijk tot rijping komen in een cyclus. Custers heeft met modellen proberen te voorspellen hoe groot de kans is op zwangerschap na herhaalde IUI-behandelingen.

Uit een andere studie van Custers bleek dat een afwachtend beleid de kans op zwangerschap op lange termijn niet verkleint bij koppels met onverklaarde verminderde vruchtbaarheid met een kans op spontane zwangerschap van dertig tot veertig procent. Het leidt wel tot minder vruchtbaarheidsbehandelingen.

Tevens keek Custers bij stellen die IUI ondergingen naar redenen om de behandeling voortijdig te staken, voordat de vrouw zwanger was. Dat bleek het geval bij 28 procent van de koppels, van wie meer dan de helft op eigen initiatief de behandeling afbrak. Een berekening achteraf van de kans op zwangerschap na IUI liet een iets kleinere kans zien voor koppels die stopten dan voor degenen die doorgingen. Dit verschil was klinisch weinig relevant.

 

Mw. I.M. Custers: Intrauterine insemination: Fine-tuning a treatment. Promotoren zijn dhr. prof. dr. F. van der Veen en dhr. prof. dr. B.W.J. Mol. Co-promotoren zijn mw. dr. M. van Wely en mw. dr. P. Steures.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij