Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De meeste tandheelkundige ingrepen kunnen worden uitgevoerd zonder de inname van antistollingsmedicijnen te onderbreken. De kans op een ernstige nabloeding is bij tandheelkundige ingrepen minder groot dan voorheen gedacht en kan met lokale middelen goed worden bestreden.

Kerngegevens van evenement Geen onderbreking antistollingsmedicijn nodig bij meeste tandartsingrepen
Datum 17 april 2013
Tijd 13:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie

Denise van Diermen onderzocht wat het het beste beleid is als een patiënt antistollingsmedicijnen slikt en een bloedige ingreep bij de tandarts moet ondergaan: stoppen met deze medicijnen vóór de ingreep met het risico op een trombose of doorgaan met deze medicijnen tijdens de ingreep met de kans op een nabloeding?

Het (tijdelijk) stoppen van de antistollingsmedicijnen verhoogt de kans op het opnieuw optreden van trombose, hartinfarct en beroerte, en is daarom ongewenst.  Op basis van internationale richtlijnen die tijdens het onderzoek van Van Diermen als kwalitatief goed uit de bus kwamen, is er een Nederlandse richtlijn opgesteld voor tandartsen voor de invasieve tandheelkundige behandeling van deze groep patiënten.

Het onderzoek ligt ten grondslag aan de ‘ACTA-richtlijn antistolling’, zodat tandartsen en kaakchirurgen gebruik kunnen maken van een evidence-based praktijkrichtlijn. Zo krijgt deze beroepsgroep een handvat bij de behandeling van patiënten die antistollingsmedicijnen gebruiken. De richtlijn wordt inmiddels ook gebruikt in het doseeradvies voor alle Nederlandse trombosediensten, en bij de afspraken die er gemaakt zijn met Nederlandse huisartsen en apothekers in de Landelijke Eerstelijns Samenwerking Afspraak (LESA). Hierdoor wordt een eenduidig advies gegeven aan alle eerstelijnszorgverleners, wordt onnodig stoppen van antistollingsmedicijnen tegengegaan en kunnen mogelijk enkele beroertes en hartinfarcten worden voorkomen.

 

Mw. D.E. van Diermen: Oral antithrombotics and dentistry. Current state of affairs and guideline proposal. Promotor is dhr. prof. dr. I. van der Waal (VU). Co-promotor is dhr. prof. dr. J. Hoogstraten. 

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Deelname

Toegang vrij