Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het eiwit Tbx3, dat een cruciale rol speelt bij de aanleg van het hart, bindt zich bij mensen met een bepaalde genetische variatie minder goed aan het DNA. Dat kan de verklaring zijn voor de vatbaarheid van sommige mensen voor hartritmestoornissen.

Kerngegevens van evenement Mogelijke oorzaak aangeboren hartafwijking gevonden
Datum 11 april 2013
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Transcriptiefactor Tbx3 is cruciaal voor het ontwikkelen van het centrale gedeelte van het hart en het geleidingssysteem. Onderzoek van Elaine Wong toont aan dat Tbx3 door binding genen reguleert die van belang zijn voor het normaal functioneren van het geleidingssysteem.

Het blijkt dat sommige mensen met een bepaalde variatie in een van deze genen waaraan Tbx3 bindt, vatbaarder zijn voor hartritmestoornissen. Wong laat zien dat de oorzaak hiervan ligt bij de afgenomen binding van Tbx3 aan het stukje DNA van dit gen, waardoor de werking van het gen zou kunnen worden verstoord.

De bevindingen kunnen een bijdrage leveren aan het ontwikkelen en verbeteren van medicijnen en andere therapieën tegen hartritmestoornissen.

 

Mw. L.Y.E. Wong: Genomic Mapping of Tbx3 Interactions in the Heart. Promotoren zijn dhr. prof. dr. A.F.M. Moorman en dhr. prof. dr. V.M. Christoffels. Copromotor is dhr. dr. P. Barnett.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij