Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een in het AMC ontworpen suikerverbinding (AMP-DNM) verhindert dat muizen op een vet dieet aderverkalking krijgen en voorkomt leververvetting. Het belangrijkste effect van de nieuwe verbinding is dat de stof het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Kerngegevens van evenement Nieuwe therapie tegen aderverkalking
Datum 2 april 2013
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Aderverkalking wordt onder andere veroorzaakt door een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Elisa Lombardo onderzocht de rol van glycosphingolipids, vetten die betrokken zijn bij stofwisselingsziektes als suikerziekte en aderverkalking. De nieuwe suikerverbinding blokkeert de vorming van deze vetten. Lombardo onderzocht muizen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van aderverkalking. Ze kregen een vetrijk dieet met AMP-DNM daaraan toegevoegd. Uit de studie van Lombardo bleek dat de muizen niet ziek worden en het cholesterolgehalte daalde. Een vet dieet heeft ook invloed op de lever. De behandeling met de nieuwe suikerverbinding voorkwam echter dat de lever vervette en zorgde dat een eenmaal vervette lever weer herstelde. Lombardo stelt dat deze bevindingen de weg openen voor nieuwe therapieën.

Mw. E. Lombardo: Glycosphingolipids and atherosclerosis. Promotor is dhr. prof. dr. J.M.F.G. Aerts. Copromotoren zijn dhr. prof. dr. A.K. Groen (RUG) en mw. dr. F.M.D.F. Bietrix.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij