Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Om te kunnen beoordelen of een kwaadaardige vorm van huidkanker (melanoom) is uitgezaaid, kan de zogeheten schildwachtklier (de eerste lymfeklier waar vocht uit een tumor naar toe gaat) worden verwijderd.

Kerngegevens van evenement Schildwachtklierprocedure nuttig bij behandeling melanoom
Datum 18 april 2013
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Belangrijkste doel van de schildwachtklierprocedure is het identificeren van patiënten met uitzaaiingen in de lymfeklieren, zodat deze vroegtijdig aanvullend behandeld kunnen worden. De procedure blijkt niet te leiden tot lokale uitzaaiingen. Volgens Hidde Veenstra kan wellicht overwogen worden om aanvullend lymfeklieronderzoek achterwege te laten bij patiënten met minimale uitzaaiingen in de schildwachtklier. Aanvullende beeldvorming met SPECT-CT verbetert de procedure nog verder. Veenstra bracht ook lymfedrainagepatronen van melanomen in hoofd-halsgebied en romp in kaart.

Er bestonden twijfels over deze methode omdat kort na de introductie in 29 procent van de gevallen de uitzaaiingen niet werden opgemerkt. Dat percentage is ondertussen gedaald tot drie procent. Volgens Veenstra was er sprake van een leerfase die nodig was om de techniek goed onder de knie te krijgen.

 

Dhr. H.J. Veenstra: Melanoma surgery and the impact of sentinel node biopsy. Promotor is dhr. prof. dr. A.J.M. Balm. Co-promotoren zijn dhr. dr. O.E. Nieweg (NKI-AVL), dhr. dr. W.M.C. Klop en dhr. dr. R.A. Valdés Olmos (NKI-AVL/LUMC). 

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij