Succes van zorg bij tuberculose of een besmetting met hiv in Kampala (de hoofdstad van Oeganda) wordt bepaald door een combinatie van sociale- en gezondheidszorgfactoren die deels samenhangen met grootstedelijke omstandigheden.

Kerngegevens van evenement Succes tuberculose- en hiv-zorg afhankelijk van sociale factoren
Datum 16 april 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Ibrahim Sendagire deed onderzoek in drie eerstelijnsklinieken in Kampala bij patiënten die werden behandeld voor tuberculose en een hiv-infectie. De diagnose tuberculose werd doorgaans pas gesteld na diverse bezoeken aan gezondheidszorgvoorzieningen; mogelijkheden voor eerdere diagnose bleven vaak onbenut. Bovendien testte men patiënten met tuberculose vaak niet op hiv (hoewel 35 tot 50 procent van de tuberculosepatiënten in Oeganda is geïnfecteerd). Als de kliniek de test niet actief aanbood, bleef die meestal achterwege.

Ook werd vaak pas laat met hiv-medicatie begonnen, met name bij vrouwen en werkloze patiënten. Een vijfde deel van de tuberculosepatiënten staakte hun behandeling vroegtijdig, meestal als ze binnen Kampala verhuisden. Medebepalend voor therapietrouw bij tuberculose- en/of een hiv-behandeling waren inkomen, en kwaliteit en ondersteuning van de behandeling. Ook alcoholgebruik speelde een rol.

Dhr. I. Sendagire: Operational aspects of diagnosing and treating tuberculosis and HIV infection in Ugandan urban areas. Promotor is dhr. prof. dr. F.G.J. Cobelens. Co-promotoren zijn dhr. prof. dr. J. Konde-Lule (Makerere University College of Health Sciences) en dhr. dr. M.F. Schim van der Loeff (Londen School of Hygiene and Tropical Medicine).

Agnietenkapel

Ruimte Locatie