Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De prestaties van intensive care units (ICU’s) worden steeds vaker vergeleken op basis van sterftecijfers. Omdat deze worden beïnvloed door patiëntkenmerken, waaronder leeftijd en reden van opname, dienen ze hiervoor gecorrigeerd te worden. Het prognostische APACHE IV-model, dat gebruikmaakt van klinische gegevens bij IC-opname, is het beste model om de verwachte ziekenhuissterfte van intensive care-patiënten te voorspellen.

Kerngegevens van evenement Vergelijking sterftecijfers ziekenhuizen
Datum 3 april 2013
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

De ratio tussen de geobserveerde en verwachte sterfte (de Standardized Mortality Ratio) is een veelgebruikte vergelijkingsmaat voor ICU’s. Nu wordt vooral gebruikgemaakt van cijfers over de sterfte binnen het ziekenhuis, hoewel de sterfte op de langere termijn wellicht even belangrijk is.

Uit onderzoek onder intensive care-patiënten die tussen 2008 en 2011 het ziekenhuis verlieten, bleek dat in het eerste jaar na ziekenhuisontslag 12,5 procent van hen alsnog komt te overlijden. Daarnaast toonde Sylvia Brinkman aan dat het vergelijken van ICU's op basis van gecorrigeerde ziekenhuissterfte óf gecorrigeerde langetermijnsterfte, andere resultaten oplevert en andere ‘beste’ en ‘slechtste’ ICU's identificeert. Dit suggereert volgens Brinkman dat ziekenhuissterfte beïnvloed kan zijn door verschillen in ontslagbeleid.

 

Mw. S. Brinkman: Prognostic modeling to evaluate the in-hospital and long-term mortality of Intensive Care patients. Promotoren zijn dhr. prof. dr. A. Abu-Hanna en dhr. prof. dr. E. de Jonge. Co-promotor is mw. dr. N.F. de Keizer.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname 

Toegang vrij