Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Integrine α3β1 is het belangrijkste verankeringseiwit van nierfiltratiecellen. Zonder α3β1 worden deze cellen gevoelig voor de inwerking van mechanische krachten tijdens bloedzuivering. Dit leidt tot nierfalen, blijkt uit onderzoek van Norman Sachs.

Kerngegevens van evenement Zonder verankeringseiwitten gaat het fout in nier en huid
Datum 16 april 2013
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Cellen binden stevig aan eiwitten buiten de cel. Dat is belangrijk om georganiseerde weefsels te kunnen vormen, bijvoorbeeld in nier of huid. Het eiwit CD151 regelt de verdeling van α3β1 op het celmembraan. Bij muizen zonder CD151 is de nierfunctie verstoord, maar ze leven langer als de mechanische filtratiedruk door medicijnen wordt verlaagd. Dit kan belangrijke implicaties hebben voor patiënten met nierziektes en hoge bloeddruk.

Ook in de huid spelen α3β1 en CD151 een belangrijke rol, omdat zonder deze eiwitten de levenscyclus van de bovenste huidlaag sneller verloopt (omdat huidcellen slechter hechten). Interessant genoeg leidt deze versnelling na blootstelling aan kankerverwekkende stoffen minder vaak tot vorming van huidtumoren. Naast celdeling en celdood speelt dus ook celadhesie een belangrijke rol bij het ontstaan van kanker.

 

Dhr. L.N. Sachs: The role of CD151 and integrin α3β1 in the pathophysiology of kidney and skin. Promotor is dhr. prof. dr. A.J.M. Berns. Co-promotor is dhr. dr. A. Sonnenberg.  

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij