Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In een microgolfspectrum bij Orion zijn een grote hoeveelheid emissielijnen gevonden die de eigenschapen van een ster in de maak aantonen.

Kerngegevens van evenement Herschel-ruimtetelescoop onthult complexiteit protoster
Datum 29 januari 2013
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Dit ontdekte Mikhel Kama in zijn onderzoek naar het ontstaan van sterren, en van de planeten die om sterren heen draaien. Hij keek naar het microgolfspectrum van een gaswolk waarin sterren zich vormen, de protoster OMC-2 FIR 4 (in de richting van het sterrenbeeld Orion), waarbij hij de complexiteit laat zien van de chemische en fysische structuur van deze wolk. Ook bestudeerde hij de eigenschappen van de meest extreme componenten van de wolk.

Met behulp van de HIFI-spectrometer aan boord van het Herschel Space Observatory van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA was het voor het eerst mogelijk om de hogere rotationele overgangen van veel veelvoorkomende moleculen in protosterren regelmatig waar te nemen.

 

Dhr. M. Kama: Young Intermediate-Mass Stars. From a HIFI Spectral Survey to the Physics of the Disk Inner Rim. Promotor is dhr. prof. dr. C. Dominik.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij