Op De Werkplaats, een school in Bilthoven, werd de toenmalige prinses Beatrix na de oorlog geconfronteerd met ontzuiling en (sociale) bevrijding, lang voordat die greep kregen op de rest van Nederland. Kees Boeke was de oprichter van deze school.

Kerngegevens van evenement Kees Boeke zette in op maatschappijverandering
Datum 11 januari 2013
Tijd 13:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Daniela Hooghiemstra deed een studie naar het leven van Kees Boeke (1884-1966). Ze onderzocht wie hij was, wat zijn doel was, en hoe dit doel en zijn persoonlijkheid samenvielen.

Boeke gaf De Werkplaats opzettelijk geen religieuze grondslag mee. Het gedachtengoed van zijn school valt te herleiden tot een protestants-christelijke traditie. Het primaire streven van Boeke was niet onderwijshervorming maar maatschappijverandering. De frictie tussen algemene orde en individuele vrijheid is zowel zijn persoonlijke leven als in zijn visie op het onderwijs en de maatschappij een rode draad. Omdat Kees Boeke de eigen ervaring als maat beschouwde, heeft hij nooit een sluitend onderwijssysteem kunnen ontwikkelen.

Hooghiemstra creëert door intensief bronnenonderzoek in (familie)archieven en interviews met betrokkenen een beter begrip van het leven van Kees Boeke in het bijzonder en van twintigste-eeuws idealisme in het algemeen.

Mw. D.A. Hooghiemstra: De geest in dit huis is liefderijk. Het leven en De Werkplaats van Kees Boeke (1884-1966). Promotor is dhr. prof. dr. N.C.F. van Sas. Co-promotor is dhr. prof. dr. H.W. von der Dunk (Universiteit Utrecht).

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411