Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Oorlog vormde in de zeventiende en achttiende eeuw de Nederlandse staat en vergrootte de rijkdom van de Nederlandse elite.

Kerngegevens van evenement Oorlog in zeventiende en achttiende eeuw vergrootte Nederlandse rijkdom
Datum 16 januari 2013
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel

Pepijn Brandon toont aan dat de prominente plaats van oorlog in de structuur van de economie en de staat tot ver in de achttiende eeuw voordelen bleef bieden voor de toplagen van de Nederlandse maatschappij. Daarmee biedt hij een nieuwe kijk op het ‘militair-industriële en militair-financiële complex’ achter de rijkdom van de Republiek, en op oude debatten over de oorzaken van het succes en de neergang van de ‘Gouden Eeuw’.

Brandons studie laat zien dat geprivatiseerde oorlogvoering geen nieuw fenomeen is. Juist in de Nederlandse Republiek was deze vorm van oorlog voor winst bijzonder ontwikkeld. Kernspelers in het ontstaan van het moderne Nederland zoals de VOC, de WIC, de handelselite en het huis van Oranje komen daardoor in nieuw licht te staan. Zij waren de grootleveranciers van geweld.

 

P. Brandon: Masters of War. State, capital, and military enterprise in the Dutch cycle of accumulation (1600-1795). Promotoren zijn dhr. prof. dr. L. Noordegraaf en mw. prof. dr. M.M. van der Linden. Co-promotor is mw. dr. M.C. ’t Hart.

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij