Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Met een variant op hiv en siv (hiv-rtTA en siv-rtTA) kan op een nieuwe manier gevaccineerd worden tegen deze virussen. De variant werd gemaakt door Gisela van der Velden.

Kerngegevens van evenement Varianten op hiv en siv maken nieuwe manier van vaccineren mogelijk
Datum 30 januari 2013
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

Het vaccin-virus staat tijdelijk ‘aan’ om immuniteit te verkrijgen, waarna het virus definitief ‘uitgezet’ wordt. Het door Van der Velden ontwikkelde hiv-rtTA-virus is getest bij een muis met een menselijk afweersysteem. In de muis bleek het virus zich goed te vermenigvuldigen. Dat is nodig om een immuunreactie op te wekken.

Simian immuundeficiëntie virus (siv) bij chimpansees is de voorloper van hiv-1 die de aidsepidemie onder mensen heeft veroorzaakt. Siv-infectie bij apen wordt daarom gebruikt voor het testen van de effectiviteit van hiv-vaccins. Varianten met levend-verzwakt-virus hebben in het verleden goed gewerkt, maar de levend-verzwakte hiv-1 en siv-varianten kunnen evolueren naar een ziekteverwekkende vorm.

 

Mw. G.J. van der Velden: In vitro and in vivo testing of conditionally replicating SIV and HIV-1 strains to study viral gene expression. Promotor is dhr. prof. dr. B. Berkhout. Co-promotor is dhr. dr. A.T. Das

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij