Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het keukenstuk was in de eerste helft van de zeventiende eeuw in de Noordelijke Nederlanden een bijzonder populair onderwerp. Deze schilderijen van etenswaren, dikwijls met keukenmeiden en boerse personages in een rijk gevulde keuken, werden in vele verschijningsvormen gemaakt door talrijke kunstenaars.

Kerngegevens van evenement De populariteit van het Noord-Nederlandse keukenstuk
Datum 8 mei 2014
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Hoe hield deze verscheidenheid verband met de verschillen in betekenis en functie van deze schilderijen? Welke gedachten en associaties riepen de voorstellingen op bij het toenmalige publiek? Voor wie waren de schilderijen bestemd en waar hingen ze? Hoe en waarom veranderden vorm en inhoud naar verloop van tijd? Om deze vragen te beantwoorden, combineert Zoran Kwak een kunsthistorische methode met een brede cultuurhistorische benadering. Hij onderzoekt picturale tradities en iconografie tegen de achtergrond van sociaal-economische ontwikkelingen, komische tradities in de literatuur en de mechanismen van de ‘lachcultuur’ van de zestiende en zeventiende eeuw.

Boven alles blijkt dat keukenstukken en aanverwante voorstellingen van etenswaren dienden tot vermaak en dat zij op velen een grote aantrekkingskracht uitoefenden door het bijzondere vermogen van de schilders met hun geschilderde illusies de ogen te bedriegen en te verleiden tot zin¬tuiglijk genot. Kwak laat zien dat de schilders voorstellingen met etenswaren creëerden waarvan de kwaliteit, kwantiteit en verscheidenheid ons tot op de dag van vandaag doet verbazen.

Dhr. Z.S.M. Kwak: ‘Proeft de kost en kauwtse met uw’ oogen’. Beeldtraditie, betekenis en functie van het Noord-Nederlandse keukentafereel (ca. 1590-1650). Promotor is prof. dr. E.J. Sluijter.

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname

Toegang vrij