Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Jongeren met ernstige gedrags- of psychiatrische problemen die niet thuis of in een pleeggezin kunnen wonen, worden geplaatst in residentiële jeugdzorginstellingen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat jongeren in de residentiële jeugdzorg meer gedragsproblemen hebben dan jongeren die ambulante zorg of pleegzorg krijgen. De opname in een jeugdzorginstelling - waartoe in belang van het kind wordt besloten - is vaak onvrijwillig. Het doel van de behandeling in de instelling is om de jongeren voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij en om perspectief te bieden.

Detail Summary
Datum 6 februari 2019
Tijd 11:00

De effectiviteit van de behandeling wordt echter bedreigd door institutionele repressie. Repressie kan omschreven worden in termen van harde en oneerlijke controle en straf, een zwakke organisatiestructuur, geen flexibiliteit, steeds meer en strengere regels, gebrek aan privacy, extreme verveling en vernedering. Inzichten in de oorzaken van repressie ontbreken nog steeds. Sophie de Valk wil daar verandering in brengen om zo manieren te vinden om repressie in residentiele jeugdzorginstellingen te verminderen.

Mw. S.M. de Valk: Under Pressure. Repression in Residential Youth Care. Promotoren zijn prof. dr. G.J.J.M. Stams en prof. dr. A.J.J.A. Maas. Copromotoren zijn  dr. C.H.Z. Kuiper en dr. G.H.P. van der Helm.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk
Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam

Lees het persbericht

Download de samenvatting (PDF)