Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Antonia Mazel onderzoekt hoe voedsel de afgelopen twintig jaar tot een publiek thema is geworden en hoe media- en lifestyle-experts het publiek kennis en bewustzijn over voedsel bijbrengen. Vertegenwoordigers van de huidige voedselbeweging, zoals publicist Michael Pollan en chef-kok Jamie Oliver, hebben de afgelopen jaren het publieke debat over voedsel sterk beïnvloed. Hun publicaties en media-uitingen, vaak in de vorm van manifesten, campagnes en handboeken, dragen een politieke en educatieve boodschap over. Anders dan culinaire lifestylemedia, gericht op entertainment, willen zij het publiek opvoeden tot verantwoordelijke en kritische burgers. Daarbij verbinden ze kennis, moraal en esthetiek met elkaar tot een vorm van ‘politiek hedonisme’: kennis waar ons voedsel vandaan komt, verantwoorde keuzes gebaseerd op die kennis, en plezier als gevolg van die keuzes.

Detail Summary
Datum 4 april 2019
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

‘Goed eten’ en ‘het goede leven’ wordt volgens de huidige voedselbeweging dus bepaald door zowel ethische als esthetische criteria. In deze vorm van politiek hedonisme verenigen consumenten plezier en eigenbelang met grotere politieke en ethische kwesties, zoals duurzaamheid, dierenwelzijn, en eerlijke handel. De huidige voedselbeweging beschouwt voedsel dus niet simpelweg als een industrieel product, maar als een cultureel fenomeen dat de waarden reflecteert van de samenleving als geheel.

Mazel onderzoekt de huidige voedselbeweging vanuit een cultuur-theoretisch kader inclusief concepten zoals governmentality, neoliberalisme, lifestyle expert, en citizen consumer. Zij plaatst de recente aandacht voor voedsel in de context van een bredere politisering van alledaagse praktijken en producten, zoals verantwoord (fair, ecologisch, duurzaam, lokaal) kopen, kleden, wonen en reizen.

Mw. A.G. Mazel: Governing Food: Media, Politics and Pleasure. Promotor is prof. dr. P.P.R.W. Pisters. Copromotoren zijn prof. dr. F.M. Doorman (VU) en dr. M. Stauff.

Deelname

Toegang vrij

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam