Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Hoe organiseer je beleidsdiscipline in de Eurozone? Sinds de eurocrisis is het toezicht op het economisch beleid van lidstaten flink aangescherpt. Dit is om te voorkomen dat problemen in één land tot negatieve gevolgen kan leiden voor de andere. Waar de Eurozone vóór de crisis vooral werd bestuurd door regels rondom begrotingen en staatsschuld, is dit toezicht inmiddels uitgebreid naar vrijwel alle facetten van de economie. Echter, het nieuwe toezichtkader staat constant ter discussie. In de beginjaren van de crisis werd gevreesd dat de Europese Commissie te veel zeggenschap kreeg over nationaal beleid. Inmiddels constateren velen het omgekeerde: het toezicht zou te slap zijn en beleidsmakers zijn dan ook op zoek naar mogelijkheden om het toezicht aan te scherpen. Ondanks deze kritieken is vrij weinig bekend over de daadwerkelijke invloed die de EU via het economisch toezicht op beleid in lidstaten kan uitoefenen.

Detail Summary
Datum 24 mei 2019
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

David Bokhorst presenteert een analyse van Europees toezicht op macro-economische onevenwichtigheden in België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Naast een uitgebreide analyse van beleidsdocumenten sprak hij met 76 – veelal hooggeplaatste – beleidsmakers in Brussel en in de verschillende hoofdsteden. In zijn studie schetst hij een positiever beeld van de mogelijkheden voor beleidsbeïnvloeding van de Europese instellingen dan wat veelal gangbaar is, maar laat hij ook duidelijk de limiteringen zien van Europees toezicht. Bokhorst toont zich daarnaast kritisch op de notie van beleidsmakers dat de Eurozone almaar striktere beleidsdiscipline nodig heeft voor stabiliteit. 

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. D.J. Bokhorst: Governing Imbalances in the Economic and Monetary Union. A Political Economy Analysis of the Macroeconomic Imbalance Procedure. Promotoren zijn prof. dr. J.H. Zeitlin en prof. dr. D.K. Mügge.

Deelname

Toegang vrij

Download de samenvatting (PDF)
Agnietenkapel
Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam