EN

Sommige kinderen laten meer boos en opstandig gedrag zien dan andere kinderen. Zonder hulp kan dit zich ontwikkelen tot een gedragsstoornis, wat verdere risico’s met zich meebrengt zoals sociale en emotionele problemen, schooluitval ‘foute’ vrienden en delinquentie. Een van de belangrijkste factoren voor het in stand houden van boos en opstandig gedrag is het opvoedgedrag van ouders. Als ouders hard en inconsistent reageren kan zich een interactiepatroon ontwikkelen waarin ouders en kinderen elkaar verder verstreken in boos en dwingend gedrag. Opvoedinterventies zijn erop gericht om dergelijke patronen te doorbreken en boos en opstandig gedrag te verminderen, en verder problemen op de langere termijn te voorkomen.

Detail Summary
Datum 16 mei 2019
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Jolien van Aar verdiept zich in de langere termijneffecten van opvoedinterventies. Ze kijkt in hoeverre de reductie van boos en opstandig gedrag langdurig is en voor welke families de effecten wel of niet langdurig zijn. Daarnaast onderzoekt Van Aar in hoeverre de interventie op de langere termijn ook andere problemen, zoals sociale en emotionele problemen, vermindert en of langdurige effecten bevorderd worden door ouders tijdens de interventie doelen te laten stellen.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Mw. J.V. van Aar: Do Parenting Intervention Effects Last?. Promotoren zijn prof. dr. G.J. Overbeek en prof. dr. B. Orobio de Castro (UU). Copromotor is dr. P.H.O. Leijten.

Toegang vrij

Agnietenkapel