Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Temporaalkwab‐epilepsie (TLE) is een veelvoorkomende vorm van epilepsie die kan ontstaan als gevolg van een infectie, beroerte of ernstig hoofdletsel. Dergelijk letsel kan schade toebrengen aan een neuraal netwerk in de temporale hersenkwab, wat daarna leidt tot ontwikkeling van epilepsie.

Detail Summary
Datum 28 mei 2019
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

De ontwikkeling van epilepsie wordt epileptogenese genoemd. Epileptische aanvallen zijn het belangrijkste symptoom van TLE. Anti‐epileptica kunnen de aanvallen onderdrukken, maar bij 30 tot 40% van de patiënten werkt deze medicatie niet. Bovendien is er nog geen genezing mogelijk met de huidige medicijnen. Daarom is er dringend behoefte aan behandelingen die de ontwikkeling van epilepsie kunnen voorkomen of epileptogenese een halt kunnen toeroepen. Om dit soort medicatie te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om te begrijpen welke processen ten grondslag liggen aan epileptogenese.  Cato Drion wil daarom komen tot een beter begrip van epileptogenese in TLE. Ze onderzoekt anti‐epileptogene eigenschappen van twee stoffen, rapamycine en curcumine, in experimentele modellen voor TLE.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Mw. C.M. Drion: Sugar and Spice in Epilepsy. Modulation of Epilepsy and Epileptogenesis by Rapamycin and Curcumin in Experimental Models of Temporal Lobe Epilepsy. Promotor is prof. dr. W.J. Wadman. Copromotor is dr. J.A. Gorter.

Deelname

Toegang vrij

Agnietenkapel
Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam