EN

Om de enorm stijgende kosten van oorlogvoering te dekken, startten regeringen in de achttiende eeuw een proces dat door geleerden als ‘financiële revolutie’ is geïdentificeerd: ze gingen een staatsschuld aan door geld te lenen van het publiek. Of deze nieuwe manier om oorlogvoering te financieren succesvol was, hing af van de bereidheid en het vermogen van mensen om hun privé-eigendom in de staat te investeren. Lina Weber bestudeert de publieke perceptie van grensoverschrijdende investeringen in Groot-Brittannië en de Nederlandse Republiek in de 18de eeuw.

Detail Summary
Datum 12 juni 2019
Tijd 10:00
Locatie Agnietenkapel

De landen waren verbonden door een buitengewoon nauwe financiële betrokkenheid: vanaf het begin van de financiële revolutie in Londen in de jaren 1690 namen Nederlandse investeerders sterk deel aan de groeiende staatsschuld van Groot-Brittannië en zij domineerden de buitenlandse participatie in Britse aandelen. Ook namen Britse schuldinstrumenten tot het einde van de jaren 1770 een belangrijke plaats in bij Nederlandse buitenlandse investeringen. Andersom was er geen belangrijke investeringsactiviteit, omdat leningen van de Nederlandse autoriteiten over het algemeen weinig buitenlandse schuldeisers aantrokken. Weber onderzoekt het publieke krediet en de staatsschuld als historische concepten, met als stelling dat de conceptualisering van deze financiële fenomenen bepalend was voor de interpretatie van de nieuwe internationale relatie tussen een debiteurenstaat en buitenlandse schuldeisers.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Mw. L. Weber: Bound By Debt. Political Arguments Concerning State Finance in Great Britain and the Dutch Republic, 1694-1795. Promotor is prof. dr. W.R.E. Velema. Copromotor is dr. I.J.A. Nijenhuis.

Toegang vrij

Download de samenvatting