Op correcte wijze de ware dader van onschuldige verdachten onderscheiden vormt de grondslag van deugdzame rechtsspraak. Om te beoordelen of een verdachte betrokken is geweest bij een misdaad, zou je kunnen achterhalen of de verdachte over daderkennis beschikt.

Detail Summary
Datum 6 september 2019
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Geheugendetectietechnieken hebben als doel om vast te stellen of iemand specifieke details van een misdaad herkent. Talrijke wetenschappelijke experimenten hebben de betrouwbaarheid van geheugendetectie bevestigd. Linda Geven onderzoekt de externe validiteit van geheugendetectie. In hoeverre zijn de bestaande wetenschappelijke resultaten eigenlijk te generaliseren naar de praktijk? Geven kijkt specifiek naar de impact van factoren die verschillen tussen de artificiële onderzoeksomgeving en de realistische forensische context. Kunnen geheugendetectietests accuraat tussen schuldige en onschuldige verdachten differentiëren en daarmee foutieve veroordelingen voorkomen?

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Mw. L.M. Geven: Extending the Scope of Concealed Information Detection. Promotoren zijn dr. B.J. Verschuere en prof. dr. G. Ben-Shakhar (Ha’Universita Ha’Ivrit Bi’Yerushalim). Copromotor is prof. dr. M. Kindt.

Toegang

Deelname vrij