Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Krankzinnigheid in de vroegmoderne periode spreekt tot ieders verbeelding. Ideeën variërend van horrorverhalen over eenzame opsluiting en wrede zorg tot een meer romantische kijk op de dwalende dorpsgek hebben invloed gehad op ons beeld over krankzinnigheid. Maar klopt dat beeld wel?

Detail Summary
Datum 18 september 2019
Tijd 14:00
Locatie Agnietenkapel
Ruimte Locatie

Martje aan de Kerk onderzoekt hoe het dagelijks leven van krankzinnigen in de zeventiende en achttiende eeuw eruit zag in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ze kijkt hoe de zorg voor deze groep was georganiseerd in de vroegmoderne Nederlandse stedelijke samenleving en welke mensen betrokken waren bij het verlenen van zorg. Op die manier wil Aan de Kerk komen tot een antwoord op de vraag hoe de toename van het gebruik van het stedelijke zorgsysteem kan worden verklaard en wie of wat de drijvende krachten hierachter waren.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Mw. M.A. aan de Kerk: Madness and the City. Interactions Between the Mad, Their Families and Urban Society in Amsterdam, Rotterdam and Utrecht, 1600-1795. Promotoren zijn prof. dr. G.H. Janssen en prof. dr. G. Blok (Open Universiteit Nederland).

Deelname

Toegang vrij

Agnietenkapel

Ruimte Locatie

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam