Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De negentiende eeuw was een nationalistische eeuw. Met kunst, literatuur en architectuur verheerlijkten nationalisten het vaderlandse verleden. Het is echter de vraag of deze geestdrift ook gewaardeerd werd in de Nederlandse en Belgische randgebieden. Met name bewoners van provinciesteden waren vaak ontevreden over het vermeende verlies van lokale identiteit en autonomie binnen de natiestaat.

Detail Summary
Datum 22 oktober 2019
Tijd 12:00
Locatie Agnietenkapel

Tymen Peverelli onderzoekt de gemengde gevoelens van erudiete bewoners van Brugge, Leeuwarden en Maastricht over de natiestaat tussen 1815 en 1914. Ongemak over de eigen tijd versterkte bij hen de nostalgie naar de grootse geschiedenis van de eigen stad. Daarom ontdekten ze stoffige archieven, schreven romans over lokale historische helden, organiseerden uitbundige historische festiviteiten, reconstrueerden oude façades, en promootten tot ver in het buitenland hun lokale erfgoed.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. T. Peverelli: De stad als vaderland. Het verleden van Brugge, Leeuwarden en Maastricht in de eeuw van de natiestaat, 1815-1914. Promotoren zijn prof. dr. J.T. Leerssen en prof. dr. W.J.H. Furnee.

Deelname

Toegang vrij

Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231
1012 EZ Amsterdam