Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Van staal tot boter, en van diesel tot verf, alles in deze wereld is opgebouwd uit kleinere bouwstenen. Deze bouwstenen, zoals atomen of colloïden, zijn op zichzelf vrij eenvoudig, als de bakstenen van een huis. Het is de collectieve samenwerking, meer dan de aard van individuele bouwstenen, die de eigenschappen van materialen bepaalt. Een belangrijk mechanisme van de natuur is het gebruik van 'self-assembly', dat vertaald kan worden als 'spontane samenstelling' of 'zelf-bouwing'. In dit onderzoek probeert Simon Stuij de zelf-bouwende eigenschappen van de natuur na te bootsen met behulp van colloïden.

Detail Summary
Datum 29 januari 2020
Tijd 12:00

Een colloïd is een technische naam voor stoffen die bestaan uit kleine deeltjes van ongeveer 1 micrometer verspreid in een vloeibaar medium. Alledaagse voorbeelden van colloïden zijn melk, verf en tandpasta. Sinds kort bestaan er ook synthetische colloïden waarvan de deeltjes met hoge precisie ontworpen kunnen worden. Dit soort 'designer' colloïden vormen een veelbelovend platform voor de ontwikkeling van zelf-bouwende, slimme materialen.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. S.G. Stuij: Colloïdal Design: Building, Bending and Breaking. Promotor is prof. dr. P. Schall. Copromotor is dr. T.E. Kodger (Wageningen University).

Download de samenvatting (PDF)