Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Deze promotie wordt verplaatst naar een nader te bepalen datum.

Kerngegevens van evenement UITGESTELD: Politieke onderhandelingen tussen Nederlandse overheid en religieuze organisaties
Datum 25 maart 2020
Tijd 12:00

De tweede helft van twintigste eeuw wordt beschouwd als een periode van religieuze neergang: kerken liepen leeg en confessionele partijen verloren hun Kamerzetels. In het parlement groeide de kritiek op de geprivilegieerde positie van de kerken. Leonard van ’t Hul laat in zijn onderzoek zien dat er ondanks maatschappelijke kritiek geen sprake is van een kentering in Nederlandse kerk-staat-verhoudingen.

Accomoderend beleid - zoals de directe financiering van religie door de overheid, de subsidiering van de bouw en het onderhoud van gebedshuizen en de geestelijke verzorging in de krijgsmacht - bleef behouden of werd zelfs uitgebreid. Bovendien bleef de politieke positie van religieuze organisaties bijzonder sterk. De kerken en ook nieuwkomers zoals het Humanistisch Verbond en islamitische organisaties schikten zich namelijk niet in hun ogenschijnlijke lot, maar verzetten zich met succes. Deze opmerkelijke continuïteit in kerk-staat-verhoudingen en de relatief grote politieke manoeuvreerruimte van religieuze organisaties verklaart Van ‘t Hul vanuit de structurering van politieke onderhandelingen.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. W.L. van ‘t Hul: Besloten: Politieke onderhandelingen tussen de Nederlandse overheid en religieuze organisaties, 1946-1996. Promotor is prof. dr. J.C. Kennedy. Copromotoren zijn dr. mr. H.M.T.D. ten Napel en dr. P.H. van Dam.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA in de periode 23 maart t/m 6 april niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.