Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Historici zouden systematisch aandacht moeten besteden aan de manieren waarop denkers vroeger naar de toekomst keken, aldus Jan Rotmans. Rotmans pleit dan ook voor ‘expectation studies’, waarbij hij de nadruk legt op het belang van politieke toekomstverwachtingen uit het verleden. Deze nieuwe benadering brengt hij in de praktijk in een onderzoek naar het wijdverspreide pessimisme over de loop van de geschiedenis, de rol van politieke instituties en de menselijke natuur in het denken van Nederlandse revolutionairen aan het einde van de achttiende eeuw.

Detail Summary
Datum 23 april 2020
Tijd 12:00

De oproep van deze verlichte republikeinen tot radicale politieke veranderingen plaatst Rotmans in de context van hun op de klassieken geïnspireerde zorgen over de mogelijk onvermijdelijke teloorgang van hun land als gevolg van de morele corruptie van deugdzame burgers. De centrale plaats van historisch pessimisme en cyclisch denken in de Verlichting is volgens Rotmans alleen ondergewaardeerd, omdat de geschiedenis van historisch denken vaak wordt geschreven aan de hand van moderne maatstaven.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. J. Rotmans: Enlightened Pessimism: Republican Decline in Dutch Revolutionary Thought, 1780-1800. Promotor is prof. dr. N.C.F. van Sas.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.