Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Henk de Jong bestudeert autobiografische verslagen van negentiende-eeuwse Duitse Italië-reizigers. Italië werd in de 19de eeuw door velen in het Duitstalige cultuurgebied gezien als een hemelse ideale verre wereld, die elders verdwenen was. Tussen 1780 en 1900 reisde bijna iedereen uit de Duitse culturele elite naar Rome en schreef vanuit dít perspectief over het existentiële (individuele) én nationale (collectieve) belang van de confrontatie met historische overblijfselen aldaar. De Duitse reisliteratuur uit deze periode biedt dan ook een zeer omvangrijk en fascinerend corpus aan ambigue teksten over Italië.

Kerngegevens van evenement Rome-ervaringen en Duits historisch besef in de 19de eeuw
Datum 15 april 2020
Tijd 12:00

De Jong beschrijft, analyseert en contextualiseert met name het fascinerende Rome-discours van de Duitstalige bürgerliche Kultur. Hij richt zich hierbij op de ewige Stadt, als een constructie en projectiescherm voor bürgerliche idealen, stereotypen, angsten en verlangens. In het bijzonder kijkt hij naar de relevantie van 'Rome' voor de studie van het Duitse historische bewustzijn en de historische cultuur van deze periode.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. H. de Jong: Kennst du das Land? Italië-reizigers, Rome-ervaringen en Duits historisch besef in de negentiende eeuw. Promotoren zijn prof. dr. R.A.M. Aerts en prof. dr. W.E. Krul.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

Download de samenvatting (5 p.)