Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Veel gebarentalen in de wereld hebben werkwoorden die hun argumenten kunnen aanduiden door middel van een specifiek ruimtelijk mechanisme: de beweging van het werkwoord kan worden aangepast, zodat het respectievelijk begint en eindigt bij locaties in de gebarenruimte die zijn geassocieerd met het onderwerp en het lijdend voorwerp van het werkwoord. Dit mechanisme wordt vaak gezien als een vorm van grammaticale congruentie. Het bevat echter ook verschillende ongebruikelijke eigenschappen in vergelijking met congruentie in gesproken talen. Dit leidt nog altijd tot debat over de status van congruentie in talen in de manueel-visuele modaliteit.

Detail Summary
Datum 29 april 2020
Tijd 12:00

Marloes Oomen schijnt nieuw licht op het debat omtrent werkwoordclassificatie. Ze presenteert een corpusgebaseerde studie van werkwoorden met verschillende grammaticale en semantische eigenschappen in Duitse Gebarentaal.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Mw. M. Oomen: Iconicity as a Mediator between Verb Semantics and Morphosyntactic Structure: A Corpus-based Study on Verbs in German Sign Language. Promotoren zijn prof. dr. E.O. Aboh en dr. R. Pfau. Copromotor is dr. V. Kimmelman.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA in de periode 23 maart t/m 6 april niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.